Студентський конкурс «Проєктування мультикомфортного будинку Saint-Gobain — 2019»

Провідних архітекторів України та студентів об’єднав мультикомфортний будинок ISOVER

12 квітня 2019 року у Києві, у конференц-холі «Депо» (вул. Антоновича, 52), пройшов національний етап міжнародного студентського конкурсу «Проєктування мультикомфортного будинку Saint-Gobain – 2019».

Провідні архітектори та фахівці, які підтримують ідеї енергоефективного будівництва, визначили трьох переможців, які представлятимуть Україну на міжнародному фіналі:

  • 1 місце — Барабаш Євгенія та Солохіна Анастасія (Київський національний університет будівництва та архітектури)
  • 2 місце – Богданова Вікторія (Одеська державна академія будівництва та архітектури)
  • 3 місце – Ус Єлизавета, Гасанова Ельміра та Черкашина Катерина (Харківський національний університет міського господарства ім. А. Н. Бекетова).

У національному етапі взяли участь понад 20 студентів провідних університетів країни. У фіналі змагалися 9 проєктів. Серед членів журі та гостей конкурсу визнані експерти у галузі архітектури і будівництва:

  • Нікітін Володимир

    Доктор культурології, кандидат архітектури, професор, заступник директора Українського інституту публічної політики.
  • Александр Кучерявий

    Архітектор верифікатор активних будівель, Президент Альянсу активного будинку України.
  • Андрій Овчаренко

    Експерт з будівництва пасивних будинків, засновник та керівник будівельного бюро NEOACRE Premium Construction.
  • Жанна Ржанова

    CEO журналу про архітектуру та дизайн «Pragmatika».
  • Кирило Пєсенков

    Директор компанії «Сен-Гобен Будівельна Продукція України».
  • Александр Куц

    Технічний спеціаліст ТМ ISOVER.

Всі роботи, представлені на конкурсі, були виконані з урахуванням основних принципів «мультикомфортного будинку» — мінімальне споживання енергії, екологічність, підвищений рівень безпеки, ефективності та довговічності, досягти яких дозволяють теплоізоляційні матеріали ТМ ISOVER. При цьому кожен проєкт, який пройшов у фінал, вирізняється нетривіальним підходом до вирішення архітектурних завдань. Учасники намагалися розкрити тему єдності навколишнього світу та житлового середовища людини, поєднуючи їх за допомогою різних засобів вираження архітектури: прямі лінії та згладжені кути, поділ простору на суспільну та приватну зони – всі ці архітектурні прийоми дозволили створити яскраві, неординарні роботи. Людина має жити комфортно та гармонійно – цією ідеєю керувалися автори проєктів. Використання сучасних будівельних матеріалів дозволило студентам «нейтралізувати» негативні впливи навколишнього середовища, перепади температур тощо.

Компанія «Сен-Гобен» з 2005 року проводить Міжнародний конкурс для студентів архітектурних та будівельних вишів. Його мета — навчити майбутніх архітекторів та фахівців будівельної галузі проєктування об’єктів, знижувати навантаження на довкілля, економити енергоресурси та забезпечувати максимальний комфорт мешканцям.

Міжнародний фінал конкурсу відбудеться 5-8 червня 2019 року у м. Мілан (Італія). Цього року національні етапи проводять у собі 28 країн, беруть участь понад 2200 студентів. Більш детальну інформацію про конкурс можна знайти на сайтіhttps://multicomfort.saint-gobain.com/multi-comfort-student-contest.

Завданням на 15-му International Edition of MultiComfort House Students Contest, створеного брендом ISOVER у тісній співпраці з міланською міською радою, є реновація та відновлення підключення до міських мереж району станції метро Crescenzago у Мілані згідно з баченням # milano2030. Учасники повинні створити бачення майбутнього та сталого розвитку району станції метро Crescenzago, інтегрованого у міський простір, та врахувати регіональний контекст місцевості. Проєкт потребує реконструкції трьох існуючих будівель, пов’язаних із новою розробкою, що включає використання житлових, громадських приміщень та послуг. Проект має бути інноваційним, стійким, енергоефективним та відповідати критеріям MultiComfort.

Мілан стоїть перед новим етапом розвитку. До 2030 року більш ніж 12000 осіб будуть старші 85 років, а понад 50 000 осіб представлятимуть молоде покоління віком від 19 до 34 років. План, що розробляється для цього міста, шукає всеосяжного зростання для всіх і скрізь.