Що таке пасивний будинок (пассивный дом, Passive House)

Ви мрієте про будинок, який сам може «обігріти» чи «охолодити» себе, будинок із приємним рівномірним кліматом та тепловим комфортом? Погодьтеся — добре мати автономне житло здатне допомогти затишно пережити глобальні негаразди та постійне зростання цін на енергоносії. При цьому його експлуатація дозволить заощаджувати ваші гроші. А загалом вийде потужна підтримка на захист екологічної ситуації на планеті!

Такі будинки існують. Майже 30 років у світі існує будівельний стандарт, який називається «Пасивний будинок». Будівля за його параметрами споживає на 90% менше енергії, ніж звичайна — лише 15 кВт·год/м²·рік. Простіше кажучи, на обігрів 1 м² на рік такого будинку знадобиться приблизно 1,5 мᵌ газу, близько 4 кг дрів або близько 2 кг вугілля.

Чи не вірите? Ось факти. У 1991р. у м. Дармштадт (Німеччина) було збудовано перший пасивний будинок на кілька сімей. Витрата на його опалення склала близько 1л рідкого палива на рік на 1м². Цей винахід належить доктору Вольфгангу Файсту, фізику та будівельнику за освітою. Йому вдалося розрахувати енергетичний баланс будівлі без використання традиційної системи опалення. Згодом він став засновником «Інституту пасивного дому» та твердо визначив параметри стандарту пасивних будинків.

Отже, основні критерії пасивного будинку:

  • відсутність затінення
  • орієнтація по сторонах світу
  • оболонка будівлі із підвищеною теплоізоляцією
  • герметичність конструкції, виключення «містків холоду»
  • спеціальні вікна та профілі
  • контрольована вентиляція з рекуперацією тепла
  • побутова техніка з високим рівнем енергоефективності

А тепер докладніше

Для пасивного будинку краще вибрати не затінену ділянку без сусідських будівель та низькорослою рослинністю з метою накопичення сонячної енергії.

Головний фасад із великими вікнами слід зорієнтувати на південь. Це забезпечить активне надходження сонячного тепла взимку. Влітку ж у наших широтах сонце стосується південного фасаду не тривалий проміжок часу, тому клімат у приміщенні залишиться помірним.


В енергозберігаючому будинку потрібний високий рівень теплоізоляції. Це дуже важливо. Йде скорочення потреби будівлі енергії для підтримки теплового комфорту: взимку на обігрів, а влітку на кондиціювання.

Особлива увага має бути приділена герметичності оболонки: стиковим з’єднанням, швам та різним «примиканням». Їхню можливу розгерметизацію необхідно виключити взагалі. Для перевірки якості робіт на герметичність конструкцій, що захищають в процесі будівництва проводяться випробування «Blower-Door» шляхом нагнітання та викачування повітря з усього будинку.


Для перевірки будівлі відсутність «містків холоду» існує обов’язкова термографічна зйомка.

Вікна – це акумулятори, які накопичують і передають сонячну енергію в приміщення. Вони мають займати трохи більше 40% площі фасаду. Вибирати потрібно потрійне скління, а рами із теплоізолюючих матеріалів. В обов’язковому порядку — кваліфікована установка, що забезпечує щільне та герметичне з’єднання на стиках.

Кілька слів про вентиляцію. Ви знаєте, що в звичайному будинку при традиційному способі провітрювання, навіть якщо вікна злегка відкриті, втрачається до 50% енергії, що отримується від опалення? Скільки грошей вилітає у повітря? У пасивному будинку це виключено. У ньому працює механічна вентиляція. По-перше, забезпечується постійний приплив та відтік потрібної кількості свіжого повітря. По-друге, свіже повітря, що надходить, попередньо нагрівається в теплообміннику за рахунок теплової енергії відпрацьованого повітря, що йде. Таким чином, відбувається здоровий повітрообмін без енерговитрат.

Більшість пасивних будинків не опалюється. Додаткове опалення за допомогою теплового насоса необхідно особливо холодні дні. Пасивне підігрів повітря можливе за допомогою земляного теплообмінника. Часто використовується система «тепла підлога». Для підігріву води краще встановити сонячні колектори.

Усередині будинку джерелами теплової енергії є побутова техніка, різні прилади, електричні лампочки і, уявіть собі, люди. Людина при температурі повітря вище 16°С виділяє тепловий потік 120 Вт або 2,9 кВт·год на день. А, наприклад, ноутбук із зарядним пристроєм виділяє 400 Вт 9,6 кВт·год на день.

Стадія реалізації

Проєктувальник повинен мати спеціальну сертифікацію, видану Інститутом пасивних будинків м. Дармштадт (PHI).

Усі розрахунки виробляються у спеціальній програмі PHPP.

Для будівництва не варто залучати окремі бригади. Потрібно вибрати єдиного підрядника. Тільки так ви отримаєте гарантію якості виконаних робіт.

Щодо будівельних матеріалів, то тут немає якоїсь суворої прив’язки. Вони повинні підходити для будівництва пасивного будинку. Це обговорюється із замовником ще на передпроектній стадії. Само собою це має бути високоякісна продукція, екологічна та енергоефективна. Економити не варто. Наприклад, якщо вибирати матеріал для будівництва стін, то це може бути керамоблок або дерево. А взагалі, є матеріали, сертифіковані Інститутом пасивного будинку в Дармштадті. Звичайно, краще віддавати перевагу їм.

Особливо це буде актуальним, якщо ви заплануєте провести спеціальну сертифікацію свого пасивного будинку. Вона проводиться уповноваженим представником ІПД Дармштадт (PHI). Що дає? Якщо ви приватний клієнт – впевненість у якості роботи проектувальника та будівельної організації. Якщо Ви інвестор – значне підвищення цінності об’єкта за рахунок наявності сертифікату при первинному чи вторинному продажу об’єкта.